Tuesday, November 8, 2011

Saya Nak Samsung Galaxy S II Sebab..


Contest ini dianjurkan oleh Beta.my & ditaja oleh Mynewshub

Untuk permulaannya, ianya adalah seperti hari2 biasa yang lain bagi Ali. Ali tak penah menyangka bahawa hari itu bakal mengubah kehidupannya. Seperti biasa, Ali bangun pada pukul 5.45 pg. Selepas memberus giginya sebanyak 40 kali, mencuci muka, mandi 10 minit dan sarapan dengan 2 keping roti, Ali sedia untuk ke tempat kerjanya tepat jam 7.17pg. 

Dalam perjalanan dengan menaiki motorsikal empat lejangnya, tiba2 hujan. Nasibnya baik kerana pejabatnya tidak jauh ketika hujan mulai turun. Ketika hendak masuk ke pejabat, Ali bejumpa dengan Adam, rakan sekerjanya yang sedang memegang payung.

'Eh,ko datang naik ape?'soal Ali. '
Aku datang naik train',jawab Adam. 
'Motor ko mane?'tanya Ali lagi.
‘Oo,aku da tau hari ni hujan.aku da cek ngan Samsung Galaxy SII aku',jawab adam.
'Oh,ok',balas Ali pendek. 

Dijadikan cerita, ketika rehat jam 10pg, bos Ali memanggil semua staf di pejabat untuk menyambut hari lahir rakan sekerja mereka, Fana. Ali memang minat kat Fana ni. Ketika sedang menyambut hari lahir tersebut, Ali mengajak mereka bergambar, sambil mengeluarkan handphonenya yang berkamera VGA. Belum sempat Ali mengambil gambar, datang Abu sambil berkata, 'Ali, biar aku yang amik gambar, guna kamera 8 megapixel Samsung galaxy SII aku ni'. 'Samsung Galaxy SII lg'. Keluh Ali sambil menahan rasa malu dan tertekan, lalu beredar dan mula berposing bersama2 rakan mereka yang lain. 

Pada sebelah petangnya, tiba2, seluruh pejabat mereka terputus bekalan elektrik. Disebabkan tidak boleh menyiapkan kerja2nya, Ali kononnya ingin mengambil peluang tersebut untuk bersembang dengan rakannya, Adam. Ali berasa pelik kerana terlihat cahaya yang agak terang dari meja Adam. Setahunya seluruh pejabat terputus elektrik. Setibanye di meja Adam, Ali tergamam melihat Adam yang sedang asyik bermain game di Samsung Galaxy SII miliknya. 

'Wow, jelas betul phone ni, besar lak tu skrin die, mmg puas hati main game'. Kata Ali yang kagum melihat Samsung Galaxy SII milik Adam.
Sambil asyik bermain game, Adam menjawab, 'bukan besar je,pakai dual core application processor ni, laju je nk bukak ape2 pun'. 
'Da la laju, kalau tengok video pun, HD tu, macam tgk kat pc, boleh melintangkan die',sambungnya lagi.
'Da2, jangan kacau aku nak main game ni, nnt da de letrik kne wat keje lak. Ko men la fon ko tu’,sindir Adam sambil ketawa kecil terhadap Ali. 

Ali lalu beredar ke meja Abu dengan perasaan yang agak tertekan kerana tidak memiliki Samsung Galaxy SII. Setibanya di meja Abu, Ali mengajak Abu berbual. 'Aku nk wat keje ni, mmg letrik takde, tp aku de Samsung galaxy SII, boleh surf internet nak wat keje, fon ni best Li, kalo ko nak ape2 application, ko download je gne Android market, sbb fon ni pkai Android. Best gile. Lagipun, kalo ade fon ni,sng sket aku nk tgk Beta.my, tgk contest2 yg bley join'. Dengan rasa semakin tertekan, Ali pulang ke mejanya dan termenung sambil bermonolog, 'betol gak tu,kalo ade,bley aku online beta.my ari2, haish'.

Sebelum pulang, Adam bertanya kepada Ali, 'ko nak tgk wayang mlm ni?de cite baru kot'. 
'Sempat ke?Balik uma pun da pukul berapa, nak g beli tiket lg',jawab Ali. 'Laa, ko ni dok zaman batu ke? Gne Samsung Galaxy SII aku ni la. Boleh tempah tiket terus, nk kelam ape?'. Dengan perasaan sangat tertekan,Ali menjerit, 

'Aaarghhh, aku nak SAMSUNG GALAXY SII jugak!!!!!!!'

Kronologi kehidupan ALI

No comments: